Mitä kymmenen kerran sensomotorisella valmennuksella voidaan käytännössä saavuttaa?
Tapasin esikouluikäistä lasta yhteensä 12 kertaa karkea- ja hienomotoriikan haasteiden vuoksi. Ensimmäinen tapaamiskerta meni arvioimiseen, viimeinen kerta palautteeseen. Lapsella oli tunnistettu jo aiemmin hahmottamisen häiriö, vaikeus silmä-käsiyhteistyössä sekä keskittymisen pulmaa.
Teimme paljon kehon ja niskan asennonhallintaa tukevia karkeamotorisia harjoitteita sensomotoriikka ja primitiivirefleksit huomioiden. Erityisesti keskityttiin Moroon, TLR:aan ja ATNR:aan. Oletuksena oli että sensomotorisen kehityksen tukemisen myötä tapahtuu muutosta silmä-käsiyhteistyössä ja motorisessa ohjailussa. Alku- ja loppuarvioinnissa lapsi teki Beery VMI arviolomakkeen tehtävät. Beery VMI-lomake on arviointilomake, jolla arvioidaan käden motorista ohjailua perustuen visuaaliseen havaintoon.
Neljän kuukauden aikana motorisessa ohjailussa ja kynän käytössä tapahtui selkeä muutos! Valmennusjakson aikana ei siis harjoiteltu varsinaisesti hienomotoriikkaa mutta vaikutettiin olka- ja käsivarsien hallintaan ja sitä kautta käden otteisiin.
Kuvien ylempi lomakesivu on tehty valmennusjakson lopussa ja alempi alkuarvion yhteydessä.
Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4
Kuva 5